Scleroza multiplă – o boală teribilă mai ales în rândul tinerilor

 Scleroza multiplă – o boală teribilă mai ales în rândul tinerilor

Scleroza multiplă reprezintă o deteriorare sau o distrugere a tecilor de mielină, care acoperă majoritatea fibrelor nervoase și elemente ale măduvei spinării. 

Cauza este necunoscută. Se pare că ar fi o reacție autoimună, prin care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. 

Scleroza multiplă este una dintre cele mai invalidante boli ale persoanelor cu vârste între 25 si 31 de ani, cu implicații sociale semnificative și cu un impact psihologic puternic asupra tinerilor. La vârsta la care aceștia ar trebui să fie cei mai activi, se văd puși în situația de a nu se mai putea deplasa independent, nu-și mai pot controla musculatura, au pierderi senzoriale, ulterior fiind afectate și alte organe din cauza problemelor neurologice. Boala debutează, de regulă, între 20 și 40 de ani, dar se poate manifesta oricând între 15 și 60 de ani. Este mai frecventă în rândul femeilor și este rară la copii.

Aproape 2,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă de scleroză multiplă, iar în România sunt peste 10.000 de pacienți diagnosticați cu această patologie extrem de grea, mai ales în cazul tinerilor.

Alina Ion Manager al Spitalului Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative

Alina Ionmanager al Spitalului Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative spune însă că, dacă este bine gestionată terapeutic, boala nu afectează întotdeauna durata de viață a pacientului: ”Lipsa tratamentului adecvat sau amânarea acestuia pot duce însă la imobilizarea în scaun cu rotile, la incapacitatea de autoîntreținere, precum și la scăderea speranței de viață, cu 7-10 ani. De aceea, este important ca tratamentul să înceapă cât mai repede posibil, în centre specializate în fizioterapie și kinetoterapie, sub îndrumarea unor specialiști cu experiență și rezultate bune înregistrate în timp. Boala debutează destul de banal, cu simptome de nesiguranță la nivelul membrelor, urmate de dureri accentuate, care nu trebuie neglijate. Scleroza mutiplă nu trece de la sine, de fapt, nu se vindecă niciodată, dar pacienții cu această patologie dificilă pot căpăta și menține mobilitate, dacă urmează un plan de tratament corect”.

Un exemplu este Elena, o tânără de 20 de ani, care a fost diagnosticată cu scleroză multiplă la începutul anului trecut și a descoperit, în scurt timp, că nu mai poate să meargă. Primele simptome au debutat în martie, 2020. Simțea o nesiguranță pe piciorul drept și o durere puternică a ambelor picioare. A stat internată trei săptămâni într-un spital public, dar nu a înregistrat niciun fel de progres. 

În Spitalul Sfântul Sava, Elena a devenit deosebit de tonică, veselă și optimistă. Tonusul, inclusiv cel psihic, îi este stimulat permanent de către terapeuți, iar rezultatele sunt extraordinare: mobilitatea ei este vizibilă, la numai o săptămână de la internare.

De Spitalul Sfântul Sava am aflat de pe internet. În numai o săptămână, s-au văzut deja rezultatele, o ușurință mai mare în a merge, simt o mai mare stabilitate, echilibru, pot să stau singură în picioare. 

Ziua mea începe cu sala, unde stau 2 ore. Kinetoterapeuții sunt foarte grijulii, mă întreabă mereu dacă am nevoie de ceva, dacă sunt ok exercițiile, se asigură că pot să le fac și mă simt ca într-o familie aici. 

În Spitalul Sfântul Sava, beneficiile nu vin doar din mișcare, din exerciții, ci și în plan psihic, moral, pentru că toți oamenii de aici sunt foarte încurajatori. Nu am mai găsit nicăieri personal atât de bine pregătit” – Elena Bândari, pacientă diagnosticată cu scleroză multiplă.

Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative are 40 de kinetoterapeuți dintr-un număr total de 180 de angajați, care își îngrijesc pacienții ca pe membrii propriei familii, acesta fiind o condiție obligatorie încă de la angajare.

Tratamentul în sălile de kinetoterapie și fizioterapie se realizează zilnic, fără întrerupere în zilele de weekend sau sărbători legale. Condițiile de internare sunt excelente, comparabile cu ale unui hotel de 4*, în camere sau saloane cu 2 sau 3 paturi, cu 3 mese pe zi. Hrana este preparată în bucătăria proprie, întotdeauna proaspătă și respectând regimul alimentar recomandat diverselor afecțiuni.

sclerozaAici se efectuează recuperare medicală ortopedică pentru orice tip de fractură, de la cele mai simple, la cele mai complexe, cum este fractura de col femural, recuperare medicală neurologicăpentru persoane cu leziuni și infecții ale sistemului nervos, cu boli degenerative, defecte structurale, tumori și tulburări din sistemul circulator care pot afecta sistemul nervos.

Recuperarea respiratorie, atât de importantă în refacerea post-COVID, se adresează tuturor pacienților cu greutate în respirație și scăderea toleranței la efort de cauză respiratorie. De asemenea, Spitalul Sfântul Sava are și o secție de îngrijiri paliative pentru pacienții cu bloi progresive, indiferent de stadiul bolii. Aici se fac eforturi pentru atenuarea cât mai mult posibil a suferințelor fizice și psihice, în același timp, și pentru păstrarea demnității pacientului pe tot parcursul bolii. 

Spitalul Sfântul Sava este ridicat de la zero, a fost deschis în urmă cu trei ani, iar de la începutul pandemiei nu a înregistrat niciun caz de COVID. Toți pacienții sunt testați la internare și la externare.

Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență și, în curând, va deschide și o secție de terapie intensivă cu 18 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

http://spitalulsfantulsava.ro/fizioterapie/ 

Vezi articolul și aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Asistenta medicala

24 din 7

recuperare

MEDICALA SI INGRIJIRI PALIATIVE

Echipa de medici specialisti in recuperare medicala si recuperare AVC si personal auxiliar dedicat, disponibil non-stop, optiune de analize medicale de baza.
Spitalul dispune de 3 ambulante proprii, care pot transporta pacientii la costuri avantajoase, in conditii sigure, cu personal dedicat.

0 +

PATURI DISPONIBILE

0 +

PACIENTI INGRIJITI

0 +

ANGAJATI SPECIALIZATI

0 +

ANI EXPERIENTA

Intreg personalul este vaccinat anti-COVID 19

Inscrie-te la Newsletter

***Nu trimitem mesaje nesolicitate!

Spitalul Sfantul Sava Pantelimon – Ilfov ofera servicii de Ingrijiri Paliative, Recuperare Medicala, Kinetoterapie si Fizioterapie personal disponibil pentru interventii medicale 24/7, cazare de lux si 3 mese incluse, pentru pacienti adulti de toate varstele, din orice localitate din tara sau din strainatate, si indiferent de stadiul bolii.

0724021090
SUNA ACUM !
0724338881