E: contact@spitalulsfantulsava.ro
Tel: 0724.021.090, 0724.338.881

Ingrijiri Paliative

Îngrijirea paliativă este un tip de îngrijire holistică specială, care se adresează multiplelor aspecte ale suferinței pacientului, recunoscând totodată importanța participării familiei în procesul de îngrijire și necesarul de suport acordat familiei pacientului.

Scopul îngrijirii paliative este ameliorarea calității vieții pacienților cu boli cronice în faze avansate (de boală), menținerea independenței pe o perioadă cât mai îndelungată, păstrarea demnității până în ultimele zile de viață reprezintă obiectivele de bază ale Îngrijirii Paliative.

Îngrijirea paliativă se bazează pe filozofia Hospice, apărută și dezvoltată continuu în Marea Britanie în ultimele 7 decenii.

Principiile de bază ale acestei filozofii sunt urmatoarele:
• viața este cel mai de preț bun pe care îl avem, de aceea îngrijirea paliativă este direcționată spre asigurarea unei calități cât mai bune pe un timp cât mai lung a vieții pacientului, și nu pe prelungirea suferinței sale;
• nu intenționează nici să prelungească viața cu orice preț, dar  nici să grăbească moartea;
• nu acceptă euthanasia, sub nici una dintre formele ei ca alternativă a îngrijirii paliative;
• are ca scop ameliorarea simptomelor, înțelegând că boala incurabilă este cauzatoare de deces si nu tratamentul aplicat;
• este o modalitate terapeutică activă centrată pe pacient și familia acestuia;
• se acordă fără discriminare de naționalitate, vârstă, sex, etnie, orientare sexuală, orientare religioasă, statut social, în limita resurselor disponibile.

Conceptul de îngrijire paliativă este mai nou intrat în arsenalul terapeutic. Îngrijirea paliativă este o modalitate holistică de abordare a pacienților cu simptome datorate evolutiei bolilor sau efectelor secundare ale tratamentului aplicat.

De îngrijire paliativă beneficiază atât pacienții cu diferite simptome apărute în perioada de tratament curativ, adresat vindecării bolii, cât și cei la care tratamentul curativ nu mai este eficient. Faptul că un tratament adresat vindecării sau ameliorării bolii nu mai este eficient, nu înseamnă abandonarea pacientului. Îngrijirea acestei categorii de pacienți este bazată pe alte principii: asigurarea unui climat de liniște, ințelegere, de unde graba și agitația din secțiile de tratament active au dispărut, unde confortul pacientului este principala prioritate. Examinările paraclinice sunt mai rare, investigațiile dureroase și tratamentele agresive cu multe efecte secundare sunt fără rost.

Cum va putem ajuta?