Recuperare medicală post COVID cu rezultate excelente, la Spitalul Sfântul Sava

Recuperare medicală post COVID cu rezultate excelente, la Spitalul Sfântul Sava

Recuperarea medicală după COVID este absolut necesară, mai ales dacă starea bolii a fost una gravă sau pacientul are peste 65 de ani. Sechelele se estompează greu, creând disconfort, cu impact major asupra calității vieții. Din păcate, tot mai mulți pacienți tineri se prezintă cu probleme majore de sănătate, după ieșirea din faza acută a bolii generate de SARS-CoV2. Pacienții manifestă anxietate, scăderea mobilității, dureri musculare, dificultăți în respirație și, nu în ultimul rând, o stare psihică precară. 

Spitalul Sfantul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative are un program special pentru recuperarea post COVID, care include proceduri de kinetoterapie și fizioterapie, oxigenoterapie, completate cu o monitorizare medicală de specialitate, atât pentru plămânii afectați, cât și pentru celelalte boli cronice de care suferă pacientul și care s-ar fi putut agrava pe parcursul infectării cu SARS-CoV2, precum ortopedie, cardiologie, gastroenterologie, urologie, afecțiuni vasculare și neurologice, indiferent de stadiul bolii, până la formele cele mai grave.

Cei mai mulți dintre pacienții care au stat imobilizați mai multe săptămâni pe durata trecerii prin boală, ajung să aibă atrofieri musculare, cu deficiențe majore de mobilitate, care trebuie remediate cât mai repede. 

Domnul Ursu povestește cum a trecut prin boală și cât de grave au fost urmările, deși inițial nu a avut niciun simptom:

După 10 zile de stat acasă, când nu am știut că am COVID, într-adevăr mi-a fost rău și m-au dus cu salvarea la Piatra Neamț. Atât am știut, cât m-a băgat în salvare pentru că am stat 2 zile și 2 nopți în comă, la UPU și m-am trezit în salon, la boli infecțioase. Acolo am stat 5 săptămâni. Am stat nemișcat în pat. Eu nu am putut mișca picioarele. 

Când am ieșit de acolo, eram deja ca un olog. Mușchii erau ca o piftie. Exact așa, nici nu aveam mușchi. Am stat 5 săptămâni acolo până când m-am recuperat pentru că am fost în ultima fază. După aceea am aflat că mi-au dat doar 10 la sută șanse de a trăi, deci eram ca și mort. 

Am 3 săptămâni de când am venit la Sfântul Sava. Eram exact ca o legumă, nu mă puteam ridica, nu puteam face nimic. Stăteam în șezut, dacă mă așeza cineva în șezut, dar nu puteam să stau mult la marginea patului. 

Acum mă ridic singur, am mers cu cadrul, am mers cu bastonul, deci în 3 săptămâni pentru mine s-a văzut evoluția, un lucru mare, măreț. Băieți și fete pregătiți ca aici, eu nu am văzut. Toți tineri și pricepuți. Chiar am rămas uimit. Cunosc și medicină, cunosc de toate. Orice i-ai întreba, ei cunosc, despre corpul uman, despre tot. Sunt extraordinari și vorbesc frumos. Nici nu am cuvinte, ce să mai zic! Bravo lor că au mâini de aur! Recomand acest spital de recuperare medicală tuturor bolnavilor care au suferit de diverse afecțiuni și au nevoie de recuperare medicală și în special după pandemia asta post-Covid.”

Spitalul Sfântul SavaLa internarea în Spitalul Sfântul Sava, pacientul este examinat de medicii de specialitate, care stabilesc obiectivele de recuperare, în funcție și de recomandările primite la ieșirea din faza acută a COVID. Terapeuții încep, apoi, procedurile de mobilizare, care pot fi pasive, realizate atât de kinetoterapeut, cât și de Kinetec, un echipament extrem de performant aflat în dotarea Spitalului Sfântul Sava, foarte rar întâlnit în clinici de recuperare. În recuperarea respiratorie, Spitalul Sfântul Sava realizează proceduri medicale de ventilație noninvazivă, aplicată de o echipă multidisciplinară, care se adresează pacienților cu greutate în respirație și scăderea toleranței la efort de cauză respiratorie. Spitalul Sfântul Sava  nu folosește camera hiperbară.

Se face antrenament pentru mușchii inspiratori cu Treshold-IMT, un dispozitiv ce are același sistem de valvă unidirecțională independent de flux, care se deschide odată cu expirul pacientului. Ventilația noninvazivă cu dispozitive CPAP și BiPAP este benefică și are indicații atât la pacienții cu disfuncție sistolică, cât și la cei cu funcție sistolică normală sau cu funcție diastolică. Presiunea este menținuta constantă pe durata ciclului respirator. Poate fi realizată cu un ventilator generator de flux sau un compresor portabil. Indicația utilizării CPAP este, în primul rand, corectarea hipoxiei. Durata necesară în tratamentul edemului pulmonar este sub 6 ore (în medie, 3 ore). CPAP este utilizat la pacienții cu traumă toracică, a căror oxigenare nu se ameliorează după anestezie locoregională și administrare de oxigen.

Pentru echipamentele Bilevel PAP (BiPAP) aflate în dotarea Spitalului Sfântul Sava, indicațiile sunt în insuficiența respiratorie de tip II (acutizarea BPOC), edemul pulmonar cardiogenic care nu raspunde la CPAP, în special la bolnavii care sunt hipercapnici, la pacienții cu insuficiență respiratorie tip I, de altă cauză decât edemul pulmonar acut, conectați la VNI și în sevrajul de ventilator.

Alegerea tipului de ventilator depinde de experiența specialiștilor, echipamentul disponibil, istoricul medical și starea pacientului, precum și de tipul de terapie necesar, dar și de locul in care se aplica terapia.

Spitalul Sfântul Sava  este un centru medical multidisciplinar, cu o echipă formată din 180 de medici, asistenți medicali, specialiști în kineto și fizioterapie, infirmieri și personal nemedical. Are 118 paturi avizate, ambulanțe de transport pacienți și, de curând, o ambulanță tip C, dotată cu echipamente și personal specializat pe intervenții de urgență și resuscitare. Fiind un spital ridicat de la zero, condițiile de internare sunt la standarde ridicate, asemănătoare unui hotel de 4*, nicidecum unui spital obișnuit. Numărul atât de mare de specialiști raportat la numărul maxim de pacienți care pot fi internați simultan explică atenția deosebită pe care o primește fiecare persoană internată.

Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative din Pantelimon (Ilfov) asigură asistență medicală și monitorizare 24/7 bolnavilor oncologici sau cu alte afecțiuni grave, în faze terminale. Îngrijirile paliative se desfășoară în saloane cu 2 sau 3 paturi. 

Spitalul Sfântul Sava acordă servicii de recuperare medicală neurologică, după AVC, postoperatorie, ortopedică, post COVID etc. cu internare, în cele mai bune condiții. Cei 40 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapiemasaj terapeutic, lucrează cu pacienții din prima zi de internare, fără pauze în weekend sau în sărbătorile legale, astfel încât exercițiile să aibă continuitate și eficiență, iar recuperarea să fie cât mai rapidă posibil, în funcție de tipologie. 

Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență și, în curând, va deschide și o secție de terapie intensivă cu 18 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

Vezi articolu si pe G4media.ro

 

author avatar
Recuperare Medicala
Spitalul cu cele mai bune rezultate in Recuperare Medicala. Peste 7500 cazuri grave recuperate. Vrem sa te ajutam si pe tine sa-ti recastigi viata! Intra in contact cu noi chiar acum, suntem aici 24/7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Update cookies preferences