E: contact@spitalulsfantulsava.ro
Tel: 0724.021.090, 0724.338.881
centru ingrijiri paliative

 

A descrie ceea ce fac specialiștii într-un centru paliativ este o provocare, așa cum este demonstrat de numeroasele moduri în care medicii își explică munca. Spre deosebire de multe alte specialități medicale, nu există o descriere simplă de unu sau două cuvinte, cum ar fi „chirurgul cardiac” sau „specialist în cancer”. Toată echipa dintr-un centru de îngrijire paliativă oferă ajutorul pentru luarea deciziilor și navigarea sistemului, coordonarea îngrijirii, sprijin acordat familiilor.

Ați fost diagnosticat cu o boală gravă sau aveţi o persoană dragă care suferă? Dacă da, îngrijirea paliativă vă poate ajuta acum sau în orice stadiu al bolii dumneavoastră sau al părinţilor dvs. Îngrijirea paliativă poate fi acordată alături de tratamente curative și cu orice prognostic sau speranță de viață.

Într-un centru de îngrijire paliativă se abordează o gamă completă de probleme pentru pacienți și familiile lor. Se ameliorează durerea și alte simptome ale bolii și se reduc efectele secundare ale tratamentelor. Într-un centru de îngrijire paliativă se oferă asistență medicală și psihosocială pacientului și familiilor.

De fapt, îngrijirea paliativă vă poate ajuta să tolerați tratamentele pentru starea dvs. și să vă prelungiți viața, îmbunătățindu-vă sănătatea și starea de bine. În plus, îngrijirea paliativă poate ajuta persoanele în vârstă care au disconfort și dizabilități în cursul vieții.

Filosofia îngrijirii paliative

Într-un centru paliativ există posibilitatea de a îmbunătăţii calitatea vieții, confortul și rezistența pacienților grav bolnavi, precum și a familiilor lor. Pacienții grav bolnavi sunt cei cu condiții medicale precum cancerul, insuficiența organelor sau demența, care influențează negativ viața de zi cu zi a pacientului sau duc la un nivel ridicat de stres pentru îngrijitor.

Într-un centru de îngrijire paliativă există o echipă interdisciplinară de medici şi asistenți medicali pentru a evalua și gestiona factorii fizici, stresul psihologic și spirituali asociați cu boli grave.

Îngrijirea paliativă poate arăta foarte diferit de la pacient la pacient. Pentru un pacient bolnav de cancer, de exemplu, echipa de îngrijire paliativă colaborează cu oncologii pentru a gestiona durerea cauzată de cancer, efectele secundare cauzate de tratament și anxietatea și suferința spirituală de a avea un diagnostic de cancer.

Pentru un pacient cu insuficiență cardiacă, echipa colaborează cu medicii cardiaci pentru a gestiona dificultățile pacientului, stresul de a nu se angaja în activităţi obişnuite și izolarea socială. Pentru un pacient cu demență, echipa colaborează cu medicul de asistență primară pentru a gestiona confuzia și agitația pacientului, folosind în același timp resurse ale comunității, cum ar fi răgaz și sprijin pentru familie. Această abordare într-un centru paliativ poate fi asigurată pe tot parcursul vieţii unui pacient.

Cine poate beneficia de îngrijiri paliative?

Îngrijirea paliativă este disponibilă tuturor pacienților, indiferent de vârstă, prognostic, stadiul bolii sau tratamentul pe care îl urmează. În mod ideal, este asigurat precoce și pe tot parcursul bolii, împreună cu tratamente curative de lungă durată sau pe viață. Cu alte cuvinte, pacienții nu trebuie să aleagă între tratamentul pentru boala lor și îngrijirea paliativă deoarece le pot avea amândouă.

Îngrijirea paliativă nu numai că îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor lor, reducând stresul și disconfortul mental și fizic, dar poate ajuta pacienții să trăiască mai mult. Supraviețuirea prelungită se crede că se datorează calității îmbunătățite a vieții, administrării adecvate a tratamentelor și asistența primită într-un centru paliativ.

Cum va putem ajuta?