E: contact@spitalulsfantulsava.ro
Tel: 0724.021.090, 0724.338.881
ingrijrea paliativa

Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice progresive nu este un lux, ci o necesitate. Fiind orientată spre confortul pacientului, confort atât fizic, cât și psiho-social, spiritual, îngrijirea paliativă integrează tot ce înseamnă îngrijire medicală de bună calitate, pusă în slujba atenuării, atât cât este posibil, a suferințelor fizice și psihice, păstrării demnității pe tot parcursul bolii și comunicării sincere dintre medici, pacienți și rudele lor.

Îngrijirea paliativă – noțiuni de bază

Îngrijirea paliativă, conform definiției oficiale (emisă de World Health Organisation în 2005), înseamnă o abordare medicală orientată spre îmbunătățirea calității vieții pacienților care se confruntă cu boli care prezintă risc pentru viață. Cu alte cuvinte, îngrijirea paliativă presupune un tratament simptomatic, inclusiv simptomele psihice (depresie, anxietate) cu care se confruntă pacienții, și oferă soluții care să presupună confort și prelungirea stării de bine.

Prețuirea liniștii, lipsa agitației, concentrarea pe calitatea vieții în momentul prezent, importanța compasiunii, a comunității, a umorului, crearea unui mediu centrat pe pacient, primitor, pașnic – acestea sunt principiile umane pe care se bazează îngrijirea paleativă. Începând de la acestă atitudine blândă pornește tratamentul.

Relația dintre durere și starea psihică

relatia dintre durere si starea psihica

În ultimii ani, știința a ajuns să aibă o înțelegere mai profundă asupra mecanismelor de bază ale durerii și a relației acesteia cu starea noastră emoțională. Acești factori sunt interconectați în sistemul nostru nervos. Frica, anxietatea, furia, insomnia provin din reacțiile sistemului limbic și cortexului. La rândul său, creierul reacționează la aceste semnale, modificând impulsurile la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta reacționează la rândul ei la semnalele creierului și, astfel, se stabilește un cerc închis, ceea ce nu face decât să intensifice durerea.

Pentru a atenua durerea, se folosesc tehnici psihologice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală care include relaxare, hipnoză, biofeedback. Deși aceste metode sunt în mod clar mai folositoare în dureri cronice non-maligne, decât în cazul pacienților cu cancer, tehnicile simple de relaxare nu trebuie uitate.

Aspectele controlate de medicina paliativă

Îngrijirea paliativă presupune o ameliorare a oricăror simptome care ar putea provoca incomodități pacientului.

Așadar, acest tip de îngrijire atenuează durerea, dificultățile de respirație, tusea, greața, constipațiile, balonările, diareele, este orientată spre îmbunătățirea igienei, inclusiv a celei orale, ameliorarea problemelor de nutriție, cum ar fi anorexia, cachexia, a oboselii și, desigur, ameliorarea stării psihice.

Există o mulțime de resurse cu ajutorul cărora fiecărui pacient i se găsește o abordare individuală. Tratamentul medicamentos, acupunctura, terapiile complementare, hipnoza sunt doar câteva dintre ele.

Cum luăm decizia corectă?

Când vine vorba de oamenii dragi, este foarte dificil să iei o decizie dacă e să apelezi la un centru de medicină paliativă, sau totuși să ai grijă de ei acasă. Deseori bolnavii cu boli cronice progresive au nevoie de o îngrijire specială, nu doar de ordin fizic, cât și psihologic, spiritual, iar îngrijirea la domiciliu poate deveni extrem de dificilă pentru apropiații bolnavului. În acest caz, un centru paliativ bun este soluția optimă și chiar va facilita comunicarea dintre rude și bolnav.

Când ajungem în situația în care suntem convinși că nu mai putem face nimic, apare întotdeauna o modalitate de a avea grijă, de a-i ajuta pe cei dragi. Acest ajutor poate fi de ordin medicamentos, psihologic, psihoterapeutic, terapie prin artă sau muzică, medicină complementară, sau pur și simplu ar fi îndeajunsă crearea unui mediu sigur și liniștit, pentru ca aceștia să se simtă bine. Pe termen lung, grija este cea care contează pentru un bolnav, indiferent de stadiul bolii.

Grija noastră pentru tine este nemărginită. Așa cum a fost cândva și a ta, pentru oamenii dragi.

CONTACTAȚI-NE!CONTACTAȚI-NE!

Cum va putem ajuta?

 

CENTRUL MEDICAL DE GERIATRIE, RECUPERARE ȘI ÎNGRIJIRI PALIATIVE SFÂNTUL SAVA S.R.L.

Judeţul Ilfov, oraş Pantelimon, str. Cozieni nr.2, J 23/3390/2018, CUI 39643885

C.G.R.P. SPITALUL SFÂNTUL SAVA

Spitalul Sf Sava își păstrează activitatea în regim normal și aplicăm cele mai bune măsuri de protecție: procedurile de triaj sunt stricte, măsurile de igienizare sunt drastice, astfel incât spitalul să fie un mediu sigur pentru pacienții noștri și pentru personalul medical.
Personalul medical este testat periodic conform legislației in vigoare.

Începând cu data de 23.04.2020, internăm persoane doar cu testul Real Time PCR negativ realizat cu maxim 48 h înainte de data internării.
Nu realizăm testarea la internare, ci doar la externare cu 48 h înainte.

Vă rugăm să înțelegeți situația dată și să respectați restricțiile aplicate pentru binele pacienților noștri!

Cu stimă,

Echipa Sp. Sf. Sava