”Hai, Cristi, te rog! Ai numărat până la 5? Numără tu, uite, nu număr eu”. Așa vorbește cu un pacient care nu cooperează prea bine, fiind într-o stare destul de avansată a imobilității după un accident vascular. Dar nu-l lasă. Îl supraveghează și de la distanță, fără ca pacientul să observe. Știe precis câte exerciții face din câte a primit ca temă.
”Bravo, Maria! Uite ce bine ai evoluat. Ieri nu puteai să ridici mâna atât de sus”, îi spune altei paciente, în timp ce leagă niște greutăți de 1 kg la picioarele lui Dan. ”Două serii de câte 10 cu fiecare picior. Ridicăm piciorul cu vârful întins, iar când îl lăsăm, împingem aerul cu vârful și nu dezlipim coapsa de pe minge. Încet, nu ne grăbim, căci trebuie să detensionăm mușhiul spatelui”. Ea este Cătălina. Kinetoterapeut la Spitalul Sfântul Sava. Subțire ca o liană și energică, fără să deranjeze. Are o voce blândă, dar fermă, adică nu poți nici măcar îndrăzni să n-o asculți. Știi că-ți vrea binele și te convinge și pe tine că trebuie să faci exercițiile pe care ți le dă, ca să pleci cu zîmbetul pe buze din sală, să simți că ești alt om decât cel care ai intrat pentru prima oară acolo. Poate dura câteva zile, poate dura câteva luni. Recuperarea medicală după accidente vasculare este un proces de durată, de specialitate, care presupune și multă voință din partea pacientului. La Spitalul Sfântul Sava, rezultatele bune sunt din ce în ce mai numeroase, iar în cei trei ani de activitate, s-au strâns destule. Pe canalul Youtube al Spitalului Sfântul Sava, puteți vedea evoluții ale pacienților, reale, înregistrate de-a lungul timpului. Declarațiile celor ce au trecut prin Spitalul Sfântul Sava sunt mai convingătoare decât oricare altele, de prezentare.
Între timp, Radu face ture sprijinindu-se în cadru, însoțit de ”altă Cătălină”. Trei-patru ”Cătălini” o ajută pe Ioana să se ridice din scaun și îi fixează aparatul pe care trebuie să lucreze, deși ea, deocamdată, nu poate să stea singură în picioare. Dar va putea, cu siguranță, căci Spitalul Sfântul Sava are o colecție de Cătăline și Cătălini, tineri, dedicați profesiei lor, implicați în punerea pe picioare, la propriu, a fiecărui pacient care ajunge la ei pe targă, în scaunul cu rotile sau, în câteva cazuri, chiar în stare vegetativă.
Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative are 40 de kinetoterapeuți dintr-un număr total de 178 de angajați, toți ”Cătălini” și ”Cătăline”, care își îngrijesc pacienții ca pe membrii propriei familii.
Tratamentul kineto și fizioterapeutic se realizează zilnic, fără întrerupere în zilele de weekend sau sărbători legale. Condițiile de internare sunt excelente, comparabile cu ale unui hotel de 4*, în camere sau saloane cu 2 sau 3 paturi, cu 3 mese pe zi.
Spitalul Sfântul Sava este ridicat de la zero, a fost deschis în urmă cu trei ani, iar de la începutul pandemiei nu a înregistrat niciun caz de COVID. Toți pacienții sunt testați la internare și la externare.
Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență și, în curând, va deschide și o secție de terapie intensivă cu 18 paturi.
Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:
0724.021.090 | 0724.338.881
contact@spitalulsfantulsava.ro
https://spitalulsfantulsava.ro/
https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/
https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/
https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/