Îngrijirile paliative pentru faze terminale ale bolilor incurabile necesită personal de specialitate. Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon are o secție de excelență în paliație

 Îngrijirile paliative pentru faze terminale ale bolilor incurabile necesită personal de specialitate. Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon are o secție de excelență în paliație

Bolile cronice progresive sau incurabile, care prezintă risc pentru viață, precum cancerul, bolile avansate de inimă, insuficiența renală, ori afecțiuni grave, precum accidentul vascular cerebral, demența, boala Parkinson, necesită un tip specializat al medicinei, cu personal special pregătit pentru îngrijire paliativă. 

Îngrijirea paliativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora, prin prevenirea și alinarea suferinței, prin evaluarea atentă a bolii și tratamentul adecvat al durerii și al altor probleme de natură fizică, psiho-socială și spirituală. Această ramură a medicinei este una specializată, se asigură în spitale autorizate pentru astfel de îngrijiri specifice și implică echipe interdisciplinare de medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi, terapeuți, preoți etc., cu calificări superioare în acest domeniu.

Un pacient, care se află într-o fază terminală a bolii, are nevoi speciale, ce nu pot fi acoperite de îngrijirea la domiciliu. În secția de îngrijiri paliative a unui spital specializat, pacienților li se asigură asistență și monitorizare permanentă, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

În România, din păcate, nu există un program național care să acopere această necesitate. Cei mai mulți dintre pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative au nevoie și de cineva care să-i țină de mână în ultimele ore de viață, iar acest lucru nu poate fi posibil în spitalele publice, din cauza suprasolicitării personalului medical subdimensionat. Sunt puține centre specializate în îngrijirea paliativă, care să corespundă așteptărilor pacienților cu boli grave și, mai ales, familiilor acestora. Spitalul Sfântul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative este unul dintre aceste centre de excelență, în care condițiile de internare și îngrijirea pacienților sunt la standarde superlative.

Dr. Mihaela Nistor, director medical și medic specialist al Spitalului Sfântul Sava, ne-a explicat că îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice progresive nu este un lux, ci o necesitate. Pacienții trebuie să fie tratați în așa fel încât să nu le fie afectată demnitatea, chiar dacă se află într-o fază terminală a bolii.

Îngrijirea paliativă integrează tot ce înseamnă îngrijire medicală de bună calitate, pusă în slujba atenuării, atât cât este posibil, a suferințelor fizice și psihice, păstrării demnității pacientului pe tot parcursul bolii si comunicarii sincere dintre medici, pacienți și rudele pacienților. Când vine vorba de oamenii dragi, este foarte dificil să iei o decizie dacă să apelezi la un spital privat de medicină paliativă sau nu. S-ar putea pune problema ca familia, cunoscuții, să considere că, astfel, se îndepărtează bolnavul de un mediu care să-i fie confortabil, în care să simtă căldura sufletească a apropiaților, în ultima parte a vieții. Însă îngrijirea persoanelor aflate în faze terminale ale unor boli incurabile necesită o atenție deosebită și specializare medicală, ce nu pot fi acordate de familii, oricât de mare ar fi efortul pe care l-ar depune, fie nemijlocit, fie cu ajutorul unor persoane angajate special pentru asemenea operațiuni, dar fără pregătire medicală. 

Bolnavii aflați în faze terminale au nevoie de aplicarea unor tratamente medicale care să le reducă durerea. Acestea sunt adesea injectabile sau perfuzabile și nu pot fi acordate decât de cadre medicale, care se pot deplasa la domiciliu, dar contra cost, iar îngrijirea nu este permanentă. Este nevoie de curățarea unor răni sau plăgi și tratarea acestora, care presupun și o atenție deosebită, dar și pregătire specifică. Pe lângă administrarea medicației intravenoase, perfuzii endovenoase, pacienții necesită manevre terapeutice pentru evitarea escarelor și a complicațiilor vasculare sau pulmonare. Este necesară montarea și demontarea  de sonde urinare sau nazo-gastrice, oxigenoterapia, monitorizarea paramentrilor vitali 24 de ore și 7 zile din 7 și multe alte proceduri ce nu pot fi asigurate decât în centre medicale specializate.  Este nevoie, de asemenea, de supraveghere permanentă și de crearea unor condiții care să le îmbunătățească starea. Așadar, iată de ce un spital paliativ bun este soluția optimă, asigurând inclusiv facilitarea comunicării dintre rude și pacient. ” – Dr. Mihaela Nistor.

Spitalul Sfântul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative acordă peste 30 de servicii medicale de paliație în pachetul de bază, împreună cu o serie de alte proceduri specifice. 

Anul trecut, spitalul a deschis o secție de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale ale pacienților, în regim ATI, cu supraveghere 24 de ore din 24, inclusiv prin monitorizare video, iar oxigenul medical este accesibil fiecărui pat din toate saloanele de internare.

În condiții excelente, Spitalul Sfântul Sava asigură căldura sufletească atât de rar întâlnită în sistemul medical public. În camere cu 2 și 3 paturi, cu toată aparatura necesară, de ultimă generație și cu medici specializați în multiple afecțiuni, administrare medicație, îngrijire stoma, gastro-stoma, ileostoma, traheostoma, sondă urinară, recuperare respiratorie etc., se asigură îmbunătățirea vieții bolnavilor aflați în faze terminale ale bolilor incurabile, dar și pentru pacienții care au nevoie de recuperare medicală urmare a diverselor afecțiuni, dintre cele mai grave.

Spitalul Sfântul Sava are 118 paturi avizate pentru recuperare medicală și îngrijiri paliative, deservite de personal format din peste 180 de medici, asistenți, fizioterapeuți, kinetoterapeuți, infirmieri. Specialiștii fiind atât de numeroși raportat la numărul de paturi, atenția acordată fiecărui pacient este specială. De aceea și rezultatele Spitalului Sfântul Sava sunt superlative în recuperarea medicală pentru cele mai complexe afecțiuni.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://relansare.spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Asistenta medicala

24 din 7

recuperare

MEDICALA SI INGRIJIRI PALIATIVE

Echipa de medici specialisti in recuperare medicala si recuperare AVC si personal auxiliar dedicat, disponibil non-stop, optiune de analize medicale de baza.
Spitalul dispune de 3 ambulante proprii, care pot transporta pacientii la costuri avantajoase, in conditii sigure, cu personal dedicat.

0 +

PATURI DISPONIBILE

0 +

PACIENTI INGRIJITI

0 +

ANGAJATI SPECIALIZATI

0 +

ANI EXPERIENTA

Intreg personalul este vaccinat anti-COVID 19

Inscrie-te la Newsletter

***Nu trimitem mesaje nesolicitate!

Spitalul Sfantul Sava Pantelimon – Ilfov ofera servicii de Ingrijiri Paliative, Recuperare Medicala, Kinetoterapie si Fizioterapie personal disponibil pentru interventii medicale 24/7, cazare de lux si 3 mese incluse, pentru pacienti adulti de toate varstele, din orice localitate din tara sau din strainatate, si indiferent de stadiul bolii.

0724021090
SUNA ACUM !
0724338881