De ce apare tot mai des accidentul vascular la tineri

 De ce apare tot mai des accidentul vascular la tineri

Accidentul vascular cerebral, cunoscut mai bine sub prescurtarea AVC, este perceput ca fiind specific vârstnicilor, care au și alte boli, de regulă cardio-vasculare. În ultima vreme însă, AVC apare tot mai des la tineri. Vârsta considerată tânără pentru un AVC este de sub 45 de ani.

Ce se întâmplă?

Accidentul vascular cerebral poate fi ischemic – atunci când un vas care irigă creierul se înfundă din cauza colesterolului, sau hemoragic – atunci când vasul cerebral se rupe din cauza tensiunii prea mari, a unui traumatism sau din cauza anevrismului cerebral, la pacienții care au pereții vasculari cerebrali foarte subțiri, din cauza unor boli de colagen, spre exemplu.

În România, AVC pe primul loc

Dintre toate bolile care determină invaliditate, AVC se situează pe primul loc în țara noastră. Conform statisticilor, în fiecare oră, 4 pacienți mor din cauza AVC în România. Cei care supraviețuiesc, nu se pot descurca singuri, au nevoie de însoțitor, unii nu mai pot vorbi, nu mai pot înghiți, nu-și mai pot folosi membrele etc.

Cauzele AVC la tineri

În ultimii ani, vârsta persoanelor care suferă AVC a scăzut. Studiile arată că 10 – 15% dintre cei care suferă AVC au vârste între 18 și 50 de ani, mulți fiind chiar foarte tineri. Specialiștii explică AVC la tineri prin prezența stresului, fumatului, alimentație dezechilibrată, lipsă de somn, sedentarism, obezitate, ateroscleroză etc.

Ce soluții avem

În Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon sunt numeroase cazuri de pacienți care au suferit AVC, inclusiv tineri, și care, prin recuperare medicală, reușesc să fie redați familiilor, apți să se descurce singuri și chiar să-și reia activitatea. Aici se obțin cele mai bune rezultate dovedite, indiferent de starea inițială a pacientului, la internare.

Recuperarea medicală după AVC presupune implicarea mai multor specialiști. Adesea, se face confuzie între un program de recuperare medicală și fizioterapie sau kinetoterapie. Recuperarea medicală conține planuri de tratament atât din specialitatea de kinetoterapie, cât și de fizioterapiemasaj terapeutic, dar și multe alte tratamente ce nu țin exclusiv de aparatul locomotor. Spitalul Sfântul Sava are toți acești specialiști, inclusiv psihologi și logopezi, care cooperează pentru a obține în timp cât mai scurt o stare optimă a pacienților cu AVC. Cu cât recuperarea după intervenția chirurgicală post AVC începe mai repede, cu atât șansele de recuperare cresc. Spitalul Sfântul Sava deține, începând de anul trecut, o secție specializată, cu 18 paturi, în monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale ale pacienților, în regim ATI. Așadar, aici pot fi internați pacienții chiar și la 48 de ore după o intervenție chirurgicală, asupra cărora pot fi demarate procedurile de recuperare medicală pasivă, la pat, cu echipamente de ultimă generație, care nu presupun niciun fel de efort din partea pacientului. Aceste echipamente inovative se găsesc doar în Spitalul Sfântul Sava sau într-un număr extrem de restrâns, 1-2 alte spitale din țară.content-image

Spitalul Sfântul Sava a preluat modelul de recuperare medicală timpurie, practicat în marile clinici din străinătate, unde recuperarea pacienților începe chiar de la terapie intensivă. Astfel, nu se pierde timp prețios pentru recăpătarea funcțiilor creierului, pierdute în timpul AVC, precum stimulii pentru mișcarea membrelor, pentru înghițire, pentru folosirea ochilor, pentru vorbire etc.

Deși pare imposibil să uiți să mergi, să privești sau să înghiți, în urma AVC, acest lucru se întâmplă, iar specialiștii Spitalului Sfântul Sava reușesc performanțe incredibile în recuperarea pacienților, inclusiv a celor aflați în stare vegetativă.

La Spitalul Sfântul Sava, recuperarea medicală se face cu internare în saloane cu 2 sau 3 paturi. Fiecare salon este conectat la instalația de oxigen, are baie proprie, adaptată nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii și este supravegheat video din camerele de gardă, astfel încât în orice moment, pacienții aflați în dificultate sau care au nevoie de ajutor, să fie observați și sprijiniți imediat.

content-image

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Asistenta medicala

24 din 7

recuperare

MEDICALA SI INGRIJIRI PALIATIVE

Echipa de medici specialisti in recuperare medicala si recuperare AVC si personal auxiliar dedicat, disponibil non-stop, optiune de analize medicale de baza.
Spitalul dispune de 3 ambulante proprii, care pot transporta pacientii la costuri avantajoase, in conditii sigure, cu personal dedicat.

0 +

PATURI DISPONIBILE

0 +

PACIENTI INGRIJITI

0 +

ANGAJATI SPECIALIZATI

0 +

ANI EXPERIENTA

Intreg personalul este vaccinat anti-COVID 19

Inscrie-te la Newsletter

***Nu trimitem mesaje nesolicitate!

Spitalul Sfantul Sava ofera servicii de Ingrijiri Paliative, Recuperare Medicala, Kinetoterapie si Fizioterapie personal disponibil pentru interventii medicale 24/7, cazare de lux si 3 mese incluse, pentru pacienti adulti de toate varstele, din orice localitate din tara sau din strainatate, si indiferent de stadiul bolii.

Phone icon
0724021090
SUNA ACUM !
WhatsApp icon
0724338881