Cum ne recuperăm medical după COVID

Recuperarea medicală a unui pacient care a avut Covid 19 este absolut necesară, dacă starea bolii a fost una gravă sau pacientul are peste 65 de ani. Sechelele se estompează greu, creând disconfort, cu impact asupra calității vieții. Urmările de după vindecare se manifestă prin anxietate, scăderea mobilității, dureri musculare, dificultăți în respirație și, nu în ultimul rând, o stare psihică precară.

Spitalul Spitalul Sfantul Sava pentru Îngrijiri Paliative, Geriatrie și Recuperare Medicală are un program special pentru recuperarea post COVID, care include proceduri de kinetoterapie și fizioterapie, oxigenoterapie, completate cu o monitorizare medicală de specialitate, atât pentru plămânii afectați, cât și pentru celelalte boli cronice de care suferă pacientul și care s-ar fi putut agrava pe parcursul infectării cu Sars-Cov2, precum ortopedie, cardiologie, gastroenterologie, urologie, afecțiuni vasculare și neurologice, indiferent de stadiul bolii, până la formele cele mai grave.

La internare, pacientul este examinat de medicii de specialitate, care stabilesc obiectivele de recuperare, în funcție și de recomandările primite la vindecarea de Sars-Cov2. Terapeuții încep, apoi, procedurile de mobilizare, care pot fi pasive, realizate atât de kinetoterapeut, cât și de Kinetec, un echipament extrem de performant aflat în dotarea Spitalului Sfântul Sava, foarte rar întâlnit în clinici de recuperare. În recuperarea respiratorie, Spitalul Sfântul Sava realizează proceduri medicale de ventilație noninvazivă, o metodă terapeutică bazată pe dovezi, aplicată de o echipă multidisciplinară, care se adresează pacienților cu greutate în respirație și scăderea toleranței la efort de cauză respiratorie.

”Am ieșit din Victor Babeș, de la terapie intensivă după o lună de zile. Am ieșit un om, ca să spun direct, handicapat, fără mâini, fără picioare. Copiii m-au luat în cărucior. Am stat acasă de luni până sâmbătă. Am încercat eu să fac tot ce se poate face acasă, dar nu m-a ajutat cu nimic. Fiica mea a găsit pe internet Spitalul Sfântul Sava și a decis să mă interneze aici, ca fiind cea mai bună soluție pentru însănătoșirea mea și nu regret. Sunt foarte încântată și de oameni, și de primire, și de medici, și de curățenie, și de lux și de tot ce vreți!”

Se face antrenament pentru mușchii inspiratori cu Treshold-IMT, un dispozitiv ce are același sistem de valvă unidirecțională independent de flux, care se deschide odată cu expirul pacientului. Ventilația noninvazivă cu dispozitive CPAP și BiPAP este benefică și are indicații atât la pacienții cu disfuncție sistolică, cât și la cei cu funcție sistolică normală sau cu funcție diastolică. Presiunea este menținuta constantă pe durata ciclului respirator. Poate fi realizată cu un ventilator generator de flux sau un compresor portabil. Indicația utilizării CPAP este, în primul rand, corectarea hipoxiei. Durata necesară în tratamentul edemului pulmonar este sub 6 ore (în medie, 3 ore). CPAP este utilizat la pacienții cu traumă toracică, a căror oxigenare nu se ameliorează după anestezie locoregională și administrare de oxigen.

Pentru echipamentele Bilevel PAP (BiPAP) aflate în dotarea Spitalului Sfântul Sava, indicațiile sunt în insuficiența respiratorie de tip II (acutizarea BPOC), edemul pulmonar cardiogenic care nu raspunde la CPAP, în special la bolnavii care sunt hipercapnici, la pacienții cu insuficiență respiratorie tip I, de altă cauză decât edemul pulmonar acut, conectați la VNI și în sevrajul de ventilator.

Alegerea tipului de ventilator depinde de experiența specialiștilor, echipamentul disponibil, istoricul medical și starea pacientului, precum și de tipul de terapie necesar, dar și de locul in care se aplica terapia.

Vezi articolul complet pe www.stiripesurse.ro

author avatar
Recuperare Medicala
Spitalul cu cele mai bune rezultate in Recuperare Medicala. Peste 7500 cazuri grave recuperate. Vrem sa te ajutam si pe tine sa-ti recastigi viata! Intra in contact cu noi chiar acum, suntem aici 24/7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Update cookies preferences