Care sunt cele mai frecvente afecțiuni neurologice și cum pot fi ameliorate

Potrivit statisticilor medicale, există peste 600 de tipuri diferite de afecțiuni neurologice, care afectează anual milioane de pacienți. Unele sunt mai rare, mai puțin cunoscute, altele sunt mai des întâlnite, precum accidentele vasculare cerebrale, traumatismele craniene, cancere ale sistemului nervos, epilepsia, boala Parkinson, bolile de nervi periferici, tulburări de somn, migrene etc.

Cauzele care determină cele mai frecvente boli neurologice sunt diferite, dar pot varia de la tulburări congenitale, infecții, stil de viață sau probleme de sănătate a mediului, inclusiv malnutriție, până la leziuni cerebrale, leziuni ale măduvei spinării sau leziuni ale nervilor, acestea din urmă fiind , de regulă, urmări ale unor accidente.

Separat de aceste afecțiuni, există tulburările psihice, care sunt boli psihiatrice. Acestea apar ca anomalii ale gândirii, sentimentelor sau comportamentului, producând afectarea funcției cognitive sau suferință. Evident, nu orice afecțiune neurologică este una psihiatrică, deși multe persoane fac frecvent această confuzie.

Tulburările neurologice sunt deosebit de dificile atât pentru pacient, cât și pentru familia acestuia, cu atât mai mult cu cât persoane de orice vârstă pot fi afectate de boli neurologice, pornind de la atacuri vasculare la accidente de muncă sau de circulație. Din păcate, urmările acestor afecțiuni sunt grave, orice patologie care afectează sistemul neurologic fiind dificilă. Medicina modernă însă a găsit o serie de tratamente care pot ajuta pacienții cu afecțiuni neurologice să își îmbunătățească modul de viață, modificat după un astfel de episod. Dincolo de intervențiile chirurgicale pentru anumite afecțiuni, recuperarea medicală neurologică poate aduce evoluții uriașe pacienților, dacă aceștia sau membrii familiilor lor intervin din timp pentru remedierea afecțiunilor.

content-image

Afecțiunile care pot beneficia de recuperare neurologică sunt leziunile cerebrale, ale măduvii spinării și ale nervilor, infecțiile, bolile degenerative, defectele structurale, tumorile și tulburările din sistemul circulator care pot afecta sistemul nervos. Masajul terapeuticfizioterapia – printr-o procedură recomandată de medicul neurolog, kinetoterapia, sunt servicii medicale realizate de profesioniști, adaptate fiecărui pacient în funcție de forma și de gravitatea bolii de care suferă. Acestea nu pot fi aplicate acasă, oricâtă bunăvoință sau pricepere ar demonstra membrii familiei unui pacient. Bolile neurologice au, de regulă, nevoie de supraveghere de specialitate, permanentă, recuperarea medicală a pacienților făcându-se gradual, dar constant. Cea mai bună soluție, recomandată și de medicii specialiști, este internarea pacienților în spitale specializate în recuperare medicală, în cel mai scurt timp după trecerea fazei acute a bolii sau după intervențiile chirurgicale de urgență.

Directorul medical al Spitalului Sfântul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative, doamna Dr. Mihaela Nistor, Medic Specialist Chirurgie, spune că pacienții care apelează centrul pe care îl conduce sunt transportați cu ambulanța proprie a Spitalului Sfântul Sava de la spitalele publice sau private unde au fost operați sau de la domiciliu, internarea făcându-se într-un timp foarte scurt, fără stres, fără perioadă de așteptare în UPU: ”Facem un prim consult al pacientului și îl ducem în salon. Apoi, explicăm familiei care sunt consecințele afecțiunilor și ce plan de tratament și recuperare urmează să aplicăm. La Spitalul Sfântul Sava ajung bolnavi cu patologii diverse, nu doar neurologice: cardiace, pulmonare, ortopedice, patologii dintre cele mai complexe, unii pacienți cu afecțiuni foarte, foarte grave. Avem grijă cu mare atenție de fiecare pacient în parte. La internare, se fac toate analizele de rutină și, în funcție de patologia pacientului, extindem investigațiile medicale, așa încât să avem o reprezentare cât mai fidelă a stării pacientului înainte de a începe recuperarea sa medicală”.

Dr. Mihaela Nistor dă câteva exemple de afecțiuni foarte grave care s-au recuperat excelent în urma procedurilor aplicate în Spitalul Sfântul Sava. ”Cel mai grav caz a fost cel al lui George Nica, un tânăr de 22 de ani, adus în stare vegetativă la Spitalul Sfântul Sava, în urma unui accident de circulație, și care după doi ani de recuperare medicală constantă este, astăzi, independent, merge, vorbește, își îngrijește singur copila. Avem mai multe exemple de paralizii, ale tuturor membrelor, care au fost ameliorate, așa încât pacienții au plecat pe propriile picioare din spitalul nostru. Mai avem cazuri de scleroze multiple, cu pacienți recuperați medical foarte bine. Sunt sute de exemple pe care le-am adunat în doar trei ani de funcționare a Spitalului Sfântul Sava și de care suntem foarte mândri, întreaga echipă medicală și de specialiști în fizioterapie și kinetoterapie”.

afecțiuni neurologice

Spitalul Sfântul Sava este un centru medical multidisciplinar, cu o echipă formată din 180 de medici, asistenți medicali, specialiști în kineto și fizioterapie, infirmieri și personal nemedical. Are 118 paturi avizate, ambulanțe de transport pacienți și, de curând, o ambulanță tip C, dotată cu echipamente și personal specializat pe intervenții de urgență și resuscitare. Fiind un spital ridicat de la zero, condițiile de internare sunt la standarde ridicate, asemănătoare unui hotel de 4*. Numărul atât de mare de specialiști raportat la numărul maxim de pacienți care pot fi internați simultan explică atenția deosebită pe care o primește fiecare persoană internată.

Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative din Pantelimon (Ilfov) asigură asistență medicală și monitorizare 24/7 bolnavilor oncologici sau cu alte afecțiuni grave, în faze terminale. Îngrijirile paliative se desfășoară în saloane cu 2 sau 3 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

https://spitalulsfantulsava.ro/fizioterapie/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

 

Vezi articolul si aici.

author avatar
Recuperare Medicala
Spitalul cu cele mai bune rezultate in Recuperare Medicala. Peste 7500 cazuri grave recuperate. Vrem sa te ajutam si pe tine sa-ti recastigi viata! Intra in contact cu noi chiar acum, suntem aici 24/7.

Lasă un răspuns