Mersul meu era un fel de târâș, mult îngreunat, deformat. Totul a început brusc, când am observat că nu mai pot să urc bine scările. După 3-4 luni de investigații, diagnosticul a fost de polineuropatie motorie. Aveam nevoie urgentă recuperare medicală”.
Doar o poveste de la Spitalul Sfântul Sava, din multe alte zeci, sute. Pentru cei mai mulți dintre noi, aceste povești de viață nu sunt importante. Pentru pacienții care le trăiesc, pentru familiile lor, pentru cei care îi iubesc, orice gest care dă un licăr de speranță este esențial. Recuperarea medicală este, de fapt, șansa la o viață cât mai bună, chiar și după accidente grave, fie că este vorba despre recuperarea mobilității, prin fizioterapie și kinetoterapie, fie despre recuperarea respiratorie după Covid sau alte patologii pulmonare, traume toracice, după anestezii și administrare de oxigen. După ce o persoană dragă a trecut de faza acută a unui accident sau a unei boli grave, mulțumim lui Dumnezeu că a scăpat. Ce urmează însă poate fi un chin, și pentru pacient, și pentru familie. Pentru recuperare, este important să acționăm de la primele semne ale unei patologii noi sau, în cazul accidentelor, în cel mai scurt timp după ce pericolul a trecut.
E suficient să imităm exerciții găsite pe internet? E nevoie de terapie în spital? Exercițiile făcute acasă pot ajuta, dar sunt suficiente?
E nevoie de specialiști, care să știe ce mușchi să lucreze, în ce ritm, pe ce durată. Aceasta este o știință, n-o stăpânește oricine.
Unde putem face recuperare medicală eficientă? Avem nevoie de exersări permanente sau sunt suficiente câteva ședințe?
Sunt câteva întrebări care acum își găsesc răspunsuri potrivite. Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală, Îngrijiri Paliative și Geriatrie este unul dintre cele mai mari centre de recuperare medicală, având 30 de kinetoterapeuți și fizioterapeuți, care lucrează pe mai mult de 70 de echipamente de ultimă generație. Recenziile pacienților despre Spitalul Sfântul Sava sunt superlative și aceasta pentru că Spitalul Sfântul Sava nu este unul oarecare. Relația cu pacienții are, aici, un rol covârșitor. Aici, nu există ”nu pot”, nu există ”n-am cum”, nu există ”nu”. Aici, toți angajații sunt niște mici psihologi, care încurajează pacienții să lupte, astfel ajutând terapeuții să obțină rezultate optime. Empatia este o normalitate la Spitalul Sfântul Sava, așa cum nu găsești în altă parte.
”Calitățile morale ale tuturor angajaților… Îmi vine să și plâng… Foarte mult altruism, foarte multă empatie, dorință de a împinge să lupți. Toți au ceva în comun, pe lângă profesiile lor: sunt o echipă de susținere. La un moment dat, frica te paralizează, anxietatea își spune cuvântul, nu mai ai încredere în tine, ai impresia că forțele te-au lăsat definitiv și nu mai sunt speranțe. Acești oameni apasă întruna pe accelerația voinței. Poți! Chiar dacă tu vezi că nu poți. Nu-i adevărat, poți! Că este infirmieră, că este kinetoterapeut, că este asistentă, brancardier, oricine. Poți! Mergi înainte că poți! Ei sunt mici psihologi și această conștientizare că munca lor fără voința ta nu face doi bani, te stimulează. Sunt plini de forță și de o încurajare empatică permanentă, care te împing înainte să reușești” – Așa este descrisă echipa Spitalului Sfântul Sava, unde recuperarea medicală este posibilă, inclusiv pentru pacienți aduși în stare vegetativă și cărora nimeni nu le mai dădea vreo șansă de a merge din nou.
Exemplele de succes sunt numeroase, de recuperare în câteva zile sau câteva săptămâni, în funcție de patologie.
Acest spital, cu internare în condițiile unui hotel de 4* și cu servicii de 5* în recuperarea medicală diversă poate fi vizitat virtual la adresa https://spitalulsfantulsava.ro/ sau poate fi contactat direct administratorul, psihologul Alina Ion, la numerele de telefon 0724.021.090 | 0724.338.881. Pe canalul de youtube al Spitalului Sfântul Sava pot fi vizionate evoluții ale pacienților recuperați medical aici, iar mai jos este mărturia unei paciente cu diagnostic de polineuropatie motorie și modul în care execută tehnicile de recuperare.
Vezi articolul integral aici.