Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă, care afectează iremediabil modul de viață, dacă pacientul nu începe cât mai curând recuperarea medicală.
În funcţie de modul în care se produce și de cauza care îl provoacă, accidentul vascular cerebral poate fi ischemic sau hemoragic.
Accidentul vascular ischemic (AVC ischemic) este cel mai frecvent și este cauzat de întreruperi ale circulaţiei sângelui în creier. Fără oxigenul pe care îl transportă sângele, când irigă creierul, acesta nu poate rezista mai mult de 3-4 minute. De aceea, o asemenea leziune este, de multe ori, gravă şi ireversibilă. Cauza AVC-ului ischemic poate fi o depunere de grăsime, o boală cerebrovasculară cauzată de stilul de viaţă nesănătos sau un cheag de sânge, format fie la nivelul creierului, fie la nivelul altor zone din corp, dar care a migrat apoi spre creier.
Accidentul vascular cerebral hemoragic (AVC hemoragic) se produce în urma unui anevrism (dilataţia unui vas de sânge) sau în urma ruperii unei artere cerebrale. Indiferent de cauză, la nivel intracranian se produce o hemoragie care afectează ţesuturile din jur, iar în aceste condiţii riscul de deces este foarte ridicat.
În timpul unui accident vascular cerebral, o parte din celulele nervoase sunt distruse. Odată pierdute aceste celule nervoase, care ”știau” ce comenzi să dea organismului, astfel încât să execute activități de bază, creierul trebuie să reînvețe să dea aceste comenzi pentru anumite funcții ale corpului. Pacientul este nevoit să înceapă de la zero, la modul propriu, să reînvețe să meargă, să privească, în anumite cazuri, să înghită mâncarea sau apa etc.
Recuperarea medicală după AVC trebuie să înceapă cât mai repede după ce pacientul a fost stabilizat. Spitalele sau secțiile de neurochirurgie ar trebui să fie dotate cu echipamente inovative de recuperare medicală pasivă a pacienților, încă din saloanele ATI, însă, din păcate, în țara noastră, aceste facilități nu există. Din această cauză, se pierde timp prețios în recuperarea pacienților.
La Spitalul Sfântul Sava, recuperarea medicală se face în program intensiv
După modelul marilor clinici din străinătate, Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava” începe recuperarea medicală încă din salonul de ATI. Cu echipamente inovative, care pot fi aduse la patul bolnavului, recuperarea medicală pasivă repune în funcțiune, prin stimulare electrică, celule nervoase care preiau astfel funcțiile pe care le executau celulele pierdute în timpul AVC.
Spitalul ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov, specializat în recuperare medicală și îngrijiri paliative, are o secție de monitorizare a funcțiilor vitale în regim de terapie intensivă, cu 18 paturi dotate cu monitoare ATI și instalație de oxigen, în care poate fi începută recuperarea medicală timpurie. În această secție, se continuă tratamentul și monitorizarea funcțiilor vitale într-un mod similar cu secția ATI din spitalul de neurochirurgie unde pacientul a fost operat, dar este dublat de recuperare medicală pasivă.
După ce pacientul este apt pentru a începe kinetoterapia și fizioterapia la sală, urmează recuperarea medicală intensivă, cu mai multe proceduri zilnice, inclusiv masaj terapeutic, logopedie, psihologie, terapii specifice a căror intensitate și frecvență este stabilită de specialiști.
Spitalul ”Sfântul Sava” deține cele mai performante aparate și cea mai numeroasă echipă specializată în kinetoterapie și fizioterapie, ceea ce explică și obținerea celor mai bune rezultate dovedite în recuperare medicală.
În doar șase ani de funcționare, aici au fost recuperați medical peste 5.000 de pacienți, cei mai mulți dintre ei fiind în stare gravă și cărora nu li se mai dădeau șanse să meargă vreodată.
Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:
0724.021.090 | 0724.338.881
contact@spitalulsfantulsava.ro
https://spitalulsfantulsava.ro/
https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/
https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/
https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/