În luna decembrie, Spitalul de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava dublează numărul ședințelor de terapie pentru recuperarea medicală a mâinii, pentru pacienții care au suferit accidente vascular cerebrale (AVC).
În timpul unui accident vascular cerebral (AVC), o parte din celulele nervoase sunt distruse, iar pentru ca pacientul să-și poată recupera funcționalitățile, creierul trebuie să reînvețe rapid ce ”a uitat” în urma AVC. Cu cât timpul scurs de la producerea accidentului până la începerea recuperării medicale este mai scurt, cu atât șansele ca pacientul să-și recapete mobilitatea și independența motorie sunt mai mari. Cel mai greu de recuperate medical după un AVC sunt mâinile.
Mai ales în cazul pacienților cu AVC, recuperarea medicală neurologică este esențială, însă, din păcate, în România, există puține spitale de neurologie sau secții de chirurgie, în care să fie și specialiști, și echipamente medicale pentru recuperare. Astfel, pacienții pierd, adesea, șansele mari la recuperare, pe care le au imediat după operații.
Pentru a reduce perioada necesară recuperării medicale a pacienților care au pierdut, în urma AVC, funcționalitățile mâinilor, Spitalul Sfântul Sava acordă un bonus fiecărui pacient cu această patologie, care se internează în perioada 30 noiembrie – 31 decembrie 2022.
Astfel, pacienții cu AVC vor beneficia GRATUIT, în fiecare zi, de o a doua ședință pentru recuperarea mâinii cu orteza Bioness, iar pacienții imobilizați la pat, în urma unor accidente sau a unor boli grave, vor avea o a doua ședință GRATUIT, în fiecare zi, cu aparatele Thera Bemo/ kinetec.
Echipamentul Bioness este un fel de orteză pentru mână, fără fire, care transmite impulsuri electrice creierului pentru a învăța din nou, după AVC, cum să contracte mușchii mâinii, așa încât pacientul să poată folosi degetele, să apuce obiecte, să folosească tacâmuri, să scrie, etc. Nu se poartă permanent această orteză, ci doar pe parcursul ședințelor de terapie, până la recăpătarea funcționalităților mâinii.
În marile clinici occidentale, recuperarea medicală a pacienților care au suferit traumatisme sau accidente cardiovasculare începe încă din secția de terapie intensivă, la 48 de ore după intervenția chirurgicală ortopedică sau neurologică.
Pentru a crește șansele de recuperare medicală ale pacienților cu traumatisme ortopedice, ale celor care au suferit infarct miocardic sau accident cerebral, Spitalul Sfântul Sava a preluat modelul marilor spitale occidentale și a adus echipamente inovative, astfel încât recuperarea medicală să înceapă chiar de pe patul de terapie intensivă.
Aceste echipamente nu solicită niciun fel de efort din partea pacientului, dar sunt de o importanță majoră pentru creier, în cazul recuperării după AVC. Echipamentele specifice recuperării medicale timpurii sunt destinate recuperării funcțiilor mâinilor și picioarelor, prin stimulare electrică, care poate fi setată în funcție de necesitățile pacientului. Prin impulsuri electrice, aceste aparate medicale contractă mușchii și transmit semnale creierului, care învață să folosească celulele nervoase pentru aceste comenzi, după ce le-a pierdut, în timpul AVC, pe cele care știau să îndeplinească aceste comenzi. Nu au fire și nu incomodează pacientul.
În Spitalul Sfântul Sava, au fost înființate special saloane cu regim de terapie intensivă, în care pacienții pot fi aduși la 48 de ore după intervențiile chirurgicale de orice natură. Le sunt monitorizate funcțiile vitale 24h/24, saloanele fiind dotate cu instalații de oxigen medicinal, și fără risc de infectare cu nosocomiale, căci spitalul are circuite care respectă toate standardele în materie, iar accesul persoanelor străine este strict controlat. Aici începe imediat recuperarea medicală, astfel încât toate șansele pacientului să fie folosite pentru refacerea sa. Asemena echipamente inovative se găsesc doar în două spitale din România, unul dintre ele fiind Spitalul Sfantul Sava din Pantelimon, Ilfov.
Spitalul Sfântul Sava se află în Pantelimon, Ilfov, are cea mai mare sală de fizioterapie din România, dotată doar cu echipamente de ultimă generație, care se găsesc frecvent în clinicile mari din Occident. La fel și sala de kinetoterapie.
Aici se asigură recuperare medicală de orice natură, cu internare. Specialiștii spitalului consideră că internarea ajută mult la recuperare, întrucât pacientul este permanent sub observație, efectuează proceduri de mai multe ori pe zi, fără pauze dictate de sărbătorile legale. De asemenea, faptul că nu este nevoie să se deplaseze la domiciliu după terapie, ci rămâne într-un mediu odihnitor și cald, îl ajută pe pacient să suporte mai ușor efortul pe care îl presupune recuperarea medicală, cu beneficii importante pentru pacient.
Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:
0724.021.090 | 0724.338.881
contact@spitalulsfantulsava.ro
https://spitalulsfantulsava.ro/
https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/
https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/
https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/