Timpul de recuperare medicala dupa o vatamare, precum si repausul corect, sunt doua elemente mai importante decat isi dau seama majoritatea oamenilor. Explicam pas cu pas ce este o recuperare medicala dupa accident vascular cerebral (AVC), cand este utila si care sunt specialistii care sunt implicati in realizarea si aplicarea planului de tratament.
Timpul de recuperare medicala dupa accident vascular, vital
Scopul recuperarii medicale dupa un atac vascular cerebral este de a va ajuta sa va recuperati abilitatile pe care le-ati pierdut atunci cand acesta v-a afectat o parte din creier.
Prin recuperare medicala dupa accident vascular va puteti redobandi independenta si va puteti imbunatati calitatea vietii.
Severitatea complicatiilor dupa un accident vascular cerebral si capacitatea de recuperare a fiecarei persoane variaza foarte mult. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care participa la un program de recuperare accident vascular intr-un centru recuperare avc se comporta mai bine decat majoritatea persoanelor care nu au parte de recuperare intr-un centru.
Recuperarea medicala dupa accident vascular cerebral, in ce consta
Exista multe abordari pentru recuperare dupa un accident vascular. Planul dvs. de recuperare depinde de partea corpului sau de tipul de abilitate afectata de AVC.
Activitatile fizice pot include:
- Exercitii de abilitate motorie: aceste exercitii pot ajuta la imbunatatirea fortei si coordonarii musculare.
- Pregatire pentru mobilitate: s-ar putea sa invatati sa folositi ajutoare de mobilitate, cum ar fi bastoanele.
Cand trebuie sa incepeti recuperarea medicala dupa AVC
Cu cat incepeti mai devreme un tratament de recuperare medicala neurologica, cu atat este mai probabil sa recastigati abilitatile pierdute.
Echipa de recuperare medicala dupa accident vascular
In procesul de recuperare dupa accident vascular sunt implicati multi specialisti. Foarte multi oameni fac confuzie intre fizioterapie sau kinetoterapie si recuperare medicala. Recuperarea medicala poate contine planuri de tratament atat din specialitatea de kinetoterapie, cat si fizioterapie, masaj terapeutic si multe alte tratamente ce nu tin numai de aparatul locomotor.
Specialistii care pot ajuta cu nevoile fizice sunt:
- Medicii. Medicul dumneavoastra de ingrijire primara – precum si neurologii si specialistii in medicina fizica si recuperare medicala – va pot ghida ingrijirea si va pot ajuta la prevenirea complicatiilor. Acesti medici va pot ajuta, de asemenea, sa castigati si sa mentineti comportamente de viata sanatoase pentru a evita un alt AVC.
- Asistente de recuperare. Asistentii specializati in ingrijirea persoanelor cu limitari la activitati va pot ajuta sa incorporati abilitatile pe care le invatati din nou in rutina zilnica.
- Kinetoterapeuti. Acesti terapeuti va ajuta sa va relaxati si sa efectuati miscari precum mersul si pastrarea echilibrului. Afla care sunt specialistii nostri in kinetoterapie in Echipa.
- Terapeuti ocupationali. Acesti terapeuti va ajuta sa imbracati, sa va legati pantofii. Terapeutii ocupationali pot aborda, de asemenea, probleme cognitive, precum si siguranta.
- Specialistii care se concentreaza pe abilitati cognitive, emotionale si vocationale includ:
- Logopezi. Logopedie pentru a ajuta la vorbire, citit, scris sau inghitire.
- Psihologi. Acesti specialisti evalueaza abilitatile de gandire si va ajuta sa va adresati problemele de sanatate mentala si emotionala.
- Specialisti de recreere terapeutica. Acesti specialisti va ajuta sa reluati activitatile si rolurile de care v-ati bucurat inainte de accidentul vascular cerebral, inclusiv hobby-uri si participarea activa in cadrul comunitatii.
Echipa de specialisti de la Spitalul Sfantul Sava – medici, asistenti medicali, kinetoterapeuti, fizioterapeuti si maseuri cu experienta – este pregatita si certificata in elaborarea unor planuri eficiente de tratament. Afla mai multe despre pachetele disponibile pentru recuperare medicala dupa accident vascular cerebral in pagina Recuperare medicala cu internare