Spitalul Sfântul Sava, povestea de succes a unui centru de excelență pentru îngrijiri paliative și recuperare medicală
Demnitate, confort și profesionalism: ghidată de aceste valori, psihologul Alina Ion a pus bazele Spitalului Sfântul Sava, un centru de excelență în îngrijire paliativă și recuperare medicală. În cei trei ani, de când spitalul a fost deschis, 2.100 de pacienți au beneficiat de serviciile sale.
În recuperare medicală, dar și în îngrijirile paliative, la finalul unei boli incurabile, pacienții sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de speranță și optimism, de demnitate și empatie, nu doar de un tratament medical rece și distant.
După 15 ani de experiență în îngrijiri paliative, psihologul Alina Ion înțelegea mai bine ca oricine nevoia imensă la nivel național în acest domeniu. Contextul este copleșitor: un raport din 2019, realizat pentru Banca Mondială, arăta că în 17 dintre județele României nu exista niciun pat pentru îngrijire paliativă, nici în sistem public, nici în privat.
Același document arată că ar fi nevoie de 172,000 de paturi, anual, în România , dar și că doar 480 de medici au atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, dintre care doar 23% (108) au raportat că lucrează în servicii de îngrijiri paliative.
Oana Pellea: Un loc exceptional. O echipa exceptionala. Felicitari, Alina Ion pentru acest loc minunat. Un loc unde indiferent de boala sau varsta esti tratat cu iubire, cu atentie si ti se acorda ingrijire la cele mai inalte standarde. E un miracol ca exista un astfel de loc in Romania. Recomand din tot sufletul!
Zeci de mii de persoane sunt deci condamnate la tratament inadecvat, la domiciliu, iar rudele lor sunt nevoite să își abandoneze locul de muncă pentru a le oferi un minim sprijin, companie, fără însă fi cadre medicale. În aceste condiții, atât bolnavii, cât și familiile lor traversează perioade deosebit de dificile, traumatizante, dureroase, chiar.
Spitalul Sfântul Sava a fost construit special într-o zonă liniștită, departe de trafic și aglomerație, la începutul pădurii Pustnicul. Clădirea nouă, modernă, aflată la câțiva kilometri de București, are o secție cu 45 de locuri pentru recuperare medicală și una cu 65 de locuri pentru îngrijiri paliative.
Rezervele sunt spațioase, la standarde hoteliere, cu unul, două sau trei locuri, dotate cu paturi de spital și aparatură medicală, după nevoile pacienților, și au grup sanitar propriu, accesibil persoanelor cu dificultăți locomotorii.
Pacienții sunt îngrijiți de personal calificat numeros, cu accent pe nevoile medicale ale fiecărui pacient, dar și pe cele emoționale. În acest moment, Spitalul Sfântul Sava are 110 paturi și 148 de angajați, între care 8 medici specialiști, 30 de asistenți medicali, 48 de infirmiere, 30 de kinetoterapeuți.
Continuare pe G4media.ro